Λίγα λόγια για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Συχνά γονείς και δάσκαλοι απορούν με τον όρο ειδική αγωγή και ζητούν από εμάς να εξηγήσουμε τι σημαίνει και αν το παιδί ή ο μαθητής τους χρειάζεται ειδική εκπαίδευση ή όχι. Αν ψάξετε για τους ορισμούς, θα βρεθείτε κι εσείς μπροστά σε ένα χάος! Εμείς, θα το πούμε απλά και ξεκάθαρα όπως το αντιλαμβανόμαστε και όπως το κάνουμε πράξη:

Ειδική αγωγή είναι η προσαρμογή της διδασκαλίας (με όποιο διδακτικό αντικείμενο) πάνω στις δεξιότητες που διευκολύνουν το παιδί στη μάθηση. Είναι δηλαδή η επίτευξη του στόχου της διδασκαλίας με παραπάνω από μία διδακτική μέθοδο – με τόσες όσες θα χρειαστούν ώστε το παιδί να κατακτήσει τη δεξιότητα που εμείς θέλουμε να διδάξουμε.

Βασίζοντας λοιπόν τη σκέψη μας στην παραπάνω διατύπωση, συμπληρώνουμε πως όλα τα παιδιά χρειάζονται ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς καθένα είναι διαφορετικό και μοναδικό. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιο παιδί μαθαίνει ευκολότερα και γρηγορότερα, είναι διαφορετικός από τον τρόπο που μαθαίνει κάποιος συμμαθητής του!

Γιατί να επιλέξω ειδική αγωγή στον πλανήτη;

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε συχνά την ειδική αγωγή ή αλλιώς ειδικό παιδαγωγικό, ειδική μαθησιακή εκπαίδευση ή μαθησιακή υποστήριξη, σε περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαριθμισία, κλπ). Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις μαθητών, μας είναι συνήθως πιο εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πως τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικό τρόπο και μέθοδο διδασκαλίας, καθώς συνήθως τα συνοδεύει μια «επίσημη διάγνωση».

Για να ενημερωθείτε για παρόμοια περίπτωση επισκεφτείτε το Μικρό Σχολείο.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις πιο σύνθετων διαταραχών/δυσκολιών, περιπτώσεις όπου προτείνεται και η λογοθεραπεία/εργοθεραπεία, όπως ο αυτισμός, οι αναπτυξιακές διαταραχές, οι διαταραχές της εξέλιξης, η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ); Ποιος είναι ο ρόλος της Ειδικής Αγωγής εδώ;

Η απάντηση είναι επίσης απλή με τον τρόπο που την κάνουμε πράξη στον πλανήτη μας!

Η Ειδική Αγωγή αποτελεί για εμάς την ο μ π ρ έ λ α κάτω από την οποία πρέπει να γίνονται όλες οι παρεμβάσεις! Η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, καθώς και η συμβουλευτική γονέων, πραγματοποιούνται με γνώμονα τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα κάθε μαθητή και τη οικογένειάς του, υπό το πρίσμα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής της ομάδας παρέμβασης, εξειδικευμένος στην Ειδική Αγωγή και την ένταξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οργανώνει και κατευθύνει το εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, πάνω ακριβώς στις δυνατότητες, τις δεξιότητες, το μαθησιακό προφίλ και φυσικά τις δυσκολίες κάθε παιδιού.

Ο πλανήτης μας έχει στόχο να αποτελέσει ένα πλανήτη μάθησης για όλα τα παιδιά!

Αυτό το κάνουμε πράξη προσαρμόζοντας το περιβάλλον (οικογενειακό και σχολικό), ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν παντού, να γενικεύουν και να σταθεροποιούν τη γνώση τους!

Οι καλές τιμές, το όμορφο περιβάλλον και το εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούν φυσικά ένα από τα σημαντικά στοιχεία επιλογής του πλανήτη!

*Είτε ενδιαφέρεστε για εσάς, για το παιδί σας ή για κάποιον μαθητή σας, μην ξεχνάτε πως η αξιολόγηση είναι πάντα ΔΩΡΕΑΝ! Ελάτε να συζητήσουμε και να γνωριστούμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση

Visit Us On FacebookVisit Us On Twitter