Τα εμβόλια και ο αυτισμός

Tα τελευταία γεγονότα όπως γράφτηκαν ανά τον κόσμο.

Η ιστορία με το εμβόλιο MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς) και τη σχέση του με τον αυτισμό είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Εν συντομία, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει κατηγορηθεί ότι έχει προκαλέσει διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), καθώς -βάσει μαρτυριών- παιδιά άρχισαν να εμφανίζουν τη συμπτωματολογία του φάσματος, ακριβώς μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να βρει κανείς πολλά βίντεο φτιαγμένα από γονείς που δείχνουν το πριν και μετά των παιδιών τους. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες δεν έβγαλαν ποτέ επίσημα στη δημοσιότητα κάποια έρευνα που να αποδεικνύει τέτοια σχέση και ο μοναδικός γιατρός που στήριξε επισταμένα αυτήν τη θέση ο Dr. Wakefield, πλήρωσε αυτή του την «εμμονή» με την καριέρα του.

Έως σήμερα, η επικρατέστερη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ συμπτωμάτων ΔΑΦ και εμβολίου ήταν η χρονική στιγμή. Το εμβόλιο υποστηρίχθηκε από πολλούς επιστήμονες ως σημαντική προστασία από τις συγκεκριμένες παιδικές αρρώστιες και τα συμπτώματα του αυτισμού απλώς συμπίπτουν χρονικά συχνά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Τον Σεπτέμβρη του 2013 έρχεται στη δημοσιότητα κάτι που, ακόμα και αν αμφισβητηθεί, σίγουρα αξίζει αναφοράς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το εξωτερικό, ένα αυτιστικό παιδί στην Ιταλία αποζημιώνεται με εκατομμύρια, καθώς έπειτα από δίκη οποία αποδεικνύεται πως το MMR προκάλεσε στο παιδί αυτισμό. Η ιστορία του Valentino Bocca είχε αποσοβηθεί από τα διεθνή ΜΜΕ μέχρι την πρόσφατη «δικαίωσή του», το Μάιο.

Για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, η ιστορία με το εμβόλιο και τις αποζημιώσεις περιλαμβάνει και άλλες υποθέσεις. Στην Αμερική το 2011, πρώτα ένα 10χρονο αγόρι ο Ryan Mojabi και η οικογένειά του αποζημιώθηκε με πάνω από 10 εκ. δολάρια. Η αρμόδια υπηρεσία Υγείας της Αμερικής [U.S. Department of Health and Human Services (HHS)] συμφώνησε ότι «ο Ryan παρουσίασε εγκεφαλίτιδα ως παρενέργεια του εμβολίου μέσα στις επόμενες 5 με 15 μέρες από τη χορήγησή του» και ότι αυτή η υπόθεση «πληροί όλα τα στοιχεία για αποζημίωση». Ωστόσο, το μυστήριο συνεχίζεται, καθώς ενώ οι γονείς του Ryan υποστηρίζουν πως η εγκεφαλική βλάβη από το εμβόλιο οδήγησε τελικά στη διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Το HHS δεν απαντάει επίσημα και το σχετικό σημείο στα επίσημα έγγραφα είναι ακόμα απόρρητο.

Μία δεύτερη υπόθεση στην Αμερική αφορά σε ένα κορίτσι, την Έμιλυ. Η μητέρα της υποστήριξε πως το κορίτσι τραυματίστηκε ανεπανόρθωτα, έπειτα από αντίδραση στη χορήγηση του DTaP εμβολίου (διφθερίτιδας, κοκίτη και τετάνου), ενώ της χορηγήθηκαν ακόμη το MMR, το Prevnar και το HiB (εμβόλια που προστατεύουν από συγκεκριμένα βακτήρια βλ. (http://en.wikipedia.org/wiki/Hib_vaccine και http://en.wikipedia.org/wiki/Pneumococcal_conjugate_vaccine).

Φυσικά, η Έμιλυ και η οικογένειά της αποζημιώθηκαν έπειτα από απόφαση της αρμόδιας Αμερικανικής Υπηρεσίας για ψυχική και σωματική οδύνη, για απώλειες σε μελλοντικά έσοδα, για προγενέστερα της απόφασης έξοδα αλλά και για μελλοντικά, καθώς και για τα καθημερινά ισόβια έξοδα.

Ο ιατρικός φάκελος του κοριτσιού είναι γεμάτος με νευρολογικά στοιχεία και απεικονίσεις που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν εγκεφαλική βλάβη και σφαιρική (διάχυτη) αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Ο πατέρας της Έμιλυ απορεί:

 

  • «πώς γίνεται οι δικηγόροι του κράτους να προσπαθούν τόσο σκληρά να αμφισβητήσουν κάτι που οι γιατροί, οι εξετάσεις, οι απεικονίσεις και όλα τα ιατρικά μέσα αποδεικνύουν πως ισχύει;»
  • «δεν είναι μόνο η δυσκολία της αναπηρίας, είναι και η αδιαφορία και η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές τις οικογένειες που υποφέρουν από τις παρενέργειες των εμβολίων».

 

Το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. αποφάσισε με ομοσπονδιακό νόμο να προστατεύει τις φαρμακευτικές εταιρίες από παρόμοιες με τα προαναφερθέντα περιστατικά μηνύσεις γονέων.

Το παρόν κείμενο, γραμμένο το 2013, έχει σκοπό να ενημερώσει το κοινό για γεγονότα που συνέβησαν ανά τον κόσμο όπως αυτά παρουσιάζονται από πηγές που αναγράφονται στο τέλος και όχι να κατευθύνει συμπεράσματα. Για τον ίδιο σκοπό, φυσικά και αξίζει να αναφέρουμε κάτι γνωστό και αποδεκτό από πολύ κόσμο: το γεγονός δηλαδή ότι τα εμβόλια έχουν προφυλάξει πολύ κόσμο από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα και την επιστήμη γενικά. Οι γονείς όμως (και αρκετοί ειδικοί θεραπευτές) είναι διχασμένοι και μπερδεμένοι και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εξέλιξη και την προστασία των παιδιών/μαθητών. Ήδη πολλοί γιατροί στις μονάδες αναπτυξιακής παιδιατρικής και τμημάτων νοσοκομείων παίδων που γνωματεύουν και παρακολουθούν παιδιά με διαταραχές της ανάπτυξης, ρωτούν συχνά τους γονείς αν και πότε έκαναν το εν λόγω εμβόλιο και συστήνουν να αποφύγουν όποιο επόμενο για κάποιο καιρό (τουλάχιστον μέχρι να αποφανθούν αν πρόκειται για ΔΑΦ ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή). Καλό θα ήταν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να ξεκινήσει να δίνει σαφείς απαντήσεις χωρίς κενά και απόρρητα στοιχεία ώστε να ενημερωθούμε όλοι και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας γονείς οι οποίοι μπορεί να θέτουν τελικά τα παιδιά τους σε κίνδυνο χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν και να το επιδιώκουν.

Διαβάστε περισσότερα για τον αυτισμό.

Πηγές: