Λογοθεραπεία

Στις ειδικές θεραπείες κατατάσσεται η λογοθεραπεία, στην οποία ασχολούνται οι λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, θεραπευτές λόγου και ομιλίας, λογοπαθολόγοι, παθολόγοι λόγου και ομιλίας.

Ο τίτλος κάθε συναδέλφου αλλάζει ανάλογα με τον τόπο σπουδών, αλλά και το επαγγελματικό προφίλ που έχει υιοθετήσει. Στην ουσία του όμως, αφορά στον ίδιο επιστημονικό κλάδο.

Όποιον τίτλο και να χρησιμοποιούμε λοιπόν, οι λογοθεραπευτές ασχολούμαστε με τη θεραπεία του λόγου που περιλαμβάνει:

 •  τον προφορικό λόγο: έναρξη ομιλίας, άρθρωση, φώνηση, ροή ομιλίας, λεξιλόγιο, οργάνωση δομή, λειτουργικότητα, περιεχόμενο κλπ.
 •  το γραπτό λόγο: λεξιλόγιο, σύνταξη, γραμματική, οργάνωση, περιεχόμενο κλπ. (ως προέκταση/εξέλιξη/αλληλοσυμπλήρωση του προφορικού.)

Για να το καταλάβουμε ακόμη καλύτερα, αναφέρουμε μερικά παραδείγματα δυσκολιών/διαταραχών που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος με τη λογοθεραπεία:

 • Δυσκολίες άρθρωσης: όταν κάποιος δεν προφέρει σωστά ένα ή και περισσότερα γράμματα π.χ. /ρ/ /σ/ κλπ.
 • Απουσία ή καθυστέρηση ομιλίας: όταν κάποιο παιδάκι έχει αργήσει πολύ να ξεκινήσει να μιλάει ή μίλησε στην ώρα του, αλλά το λεξιλόγιο και η άρθρωσή του είναι πίσω σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
 • Τραυλισμός: όταν το παιδί ή ο ενήλικας επαναλαμβάνουν συλλαβές ή λέξεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ή δυσκολεύονται πολύ στην έναρξη μιας πρότασης/λέξης με τη συνοδεία ή όχι μη λεκτικών χαρακτηριστικών άγχους (τικ).
 • Διαταραχές φωνής: όταν κάποιος (κυρίως αφορά σε ενηλίκους) καταπονεί πολύ το φωνητικό του σύστημα ή το ίδιο έχει υποστεί κάποια οργανική βλάβη και γι’ αυτό το λόγο δυσκολεύεται πολύ στη παραγωγή φωνής, με αποτέλεσμα τη συχνή βραχνάδα, την κόπωση, ακόμα και την πλήρη αφωνία σε ορισμένες περιπτώσεις (όζοι, καρκίνος, κλπ.)

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η λογοθεραπεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παρέμβασης διαταραχών που αφορούν σε περισσότερους τομείς δυσκολίας, σε σύνδρομα και εγγενείς ή επίκτητες νευρολογικές βλάβες όπως:

 •  Διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας 
 • Διαταραχές μνήμης, προσοχής, συγκέντρωσης (ΔΕΠ-Υ)
 •  Μαθησιακές Δυσκολίες (Δυσλεξία/Δυσαριθμισία κλπ)
 •  Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, ΔΑΔ, Σύνδρομο Asperger)
 •  Εξελικτικές διαταραχές της ανάπτυξης
 •  Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
 •  Μεικτές αναπτυξιακές διαταραχές
 •  Εγκεφαλική Παράλυση
 •  Εγκεφαλικό επεισόδιο (αφασία)
 •  Και άλλες

Σε κάποιες παρόμοιες, πολυσύνθετες περιπτώσεις , η λογοθεραπεία ξεκινάει από την επικοινωνία βοηθώντας το παιδί ή τον ενήλικα πρωτίστως να συνδιαλλαγεί ακόμα και εξωλεκτικά (βλεμματική επαφή, ακουστική προσοχή, κατανόηση λόγου, εναλλακτική επικοινωνία κλπ).

Γιατί να επιλέξω λογοθεραπεία για το παιδί μου στον πλανήτη;

Στον πλανήτη μας η λογοθεραπεία είναι πάντα μέρος ενός ευρύτερου συνόλου συμβουλευτικής και ειδικής αγωγής, καθώς σε περιπτώσεις ανήλικων θεραπευόμενων ενημερώνεται και εμπλέκεται ολόκληρη η οικογένεια.

Ο θεραπευτής δεν είναι απλησίαστος και δεν αποφασίζει μόνος του!

Ο λογοθεραπευτής μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας φυσικά και έχουν τον έλεγχο του προγράμματος παρέμβασης, λόγω της εξειδικευμένης γνώσης, όμως πάντα ακούμε και λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τις ανάγκες και τα αιτήματα των κηδεμόνων.

Η επικοινωνία είναι καθημερινή και η πρόσβαση στην αίθουσα θεραπείας είναι ανοιχτή, εφόσον αυτό κριθεί ωφέλιμο για το παιδί.

Οι συνεδρίες διαρκούν 45 λεπτά και ανάλογα με τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη, δίνουμε πολλή δουλειά για το σπίτι εξηγώντας, δείχνοντας και διατηρώντας τετράδιο επικοινωνίας με σαφείς οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο γρήγορα και οι στόχοι μας εκπληρώνονται ευκολότερα.

Η επικοινωνία δεν είναι μόνο η ομιλία.

 • Εξηγούμε πάντα πως ένα παιδί για να φτάσει στο λόγο χρειάζεται πρώτα να κατακτήσει δεξιότητες, όπως η βλεμματική επαφή, το δείξιμο και η ολοκλήρωση δραστηριοτήτων σε καρέκλα, και τις δουλεύουμε παράλληλα.
 • Προτείνουμε ασκησιολόγιο επίτευξης δραστηριοτήτων, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, καθώς και πρότυπα παιχνιδιών.
 • Με αυτόν τον τρόπο, φτάνουμε στην παραγωγή λόγου ομαλά και φυσικά, χωρίς στερεοτυπικές μεθόδους εκπαίδευσης.
 • Είμαστε εκεί για εσάς και το παιδί! Όσο και να αποτελούμε επαγγελματική θεραπευτική ομάδα, η σχέση μας είναι προσωπική.
 • Φροντίζουμε να διατηρούμε την ισορροπία ανάμεσα στον επαγγελματισμό και την οικειότητα, ώστε να υπάρχει η εμπιστοσύνη αλλά και το θάρρος επικοινωνίας.
 • Ενημερώνουμε το σχολείο και τους παιδαγωγούς του παιδιού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση επικεφαλής της ομάδας επισκέπτεται το σχολείο, έπειτα από συνεννόηση με σκοπό να παρατηρήσει την προσαρμογή του παιδιού, να ακούσει και να ενημερώσει τους δασκάλους του και για να προτείνει λύσεις διαχείρισης και ένταξης, όπου χρειάζεται.

Επισκεπτόμαστε και οργανώνουμε το χώρο του σπιτιού σας, ώστε να είναι καταλληλότερος για το παιδί. Όποτε κριθεί σκόπιμο και χωρίς καμία επιβάρυνση, σας επισκεπτόμαστε προκειμένου να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε το παιδί στο σπίτι.

Πιστεύουμε στη γενίκευση της γνώσης πέρα από την εξειδικευμένη αίθουσα θεραπείας και γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε στόχο να μπορέσει το παιδί να αποδώσει στο οικείο του περιβάλλον με τα οικεία του πρόσωπα: στο σπίτι με τους γονείς του!

Ενημερωνόμαστε συνεχώς και εκπαιδευόμαστε σε νέες μεθόδους διδασκαλίας και παρέμβασης.

Τελικά, το πρόγραμμα που διαλέγουμε για εσάς και το παιδί σας είναι πολύ-παραγοντικό και μοναδικό!

Δεν πιστεύουμε στη γενική εφαρμογή μεθόδων διδασκαλίας, καθώς ανά διαστήματα όλες αμφισβητούνται και καταρρίπτονται.

Με την εμπειρία και τη γνώση μας, χτίζουμε τη σχέση με το παιδί και την οικογένεια και επιλέγουμε μαζί αυτό που ταιριάζει καλύτερα και που θα έχει τη μέγιστη απόδοση.